Skip to content Skip to footer

Cea mai temerară călătorie pe care o poate face un om în viață este călătoria interioară, în adâncul ființei lui, pentru a descoperi cine este cu adevărat.

Cel care pornește într-o astfel de călătorie devine mult mai temerar decât Marco Polo, Bartolomeo Diaz, Vasco da Gama, Christofor Columb sau orice alt explorator ale cărui descoperiri au reconfigurat harta Pământului cunoscută de oameni.

Copilul tău o poate începe chiar acum!

Nosce te ipsum! Cunoaște-te pe tine însuți! spune dictonul de pe frontispiciul Templului din Delphi, iar acest dicton conține în el toată esența existenței noastre, fiind adevăratul izvor al cunoașterii.

“Călătorie în lumea tainică din mine. Jurnal de explorator” întoarce privirea copilului înspre el însuși, înspre lumea lui interioară, împuternicindu-l să trăiască în lumea din jur din și prin conștiința propriei identități, selectând doar informațiile și experiențele necesare și relevante pentru propria-i desăvârșire.

Un valoros instrument de lucru cu copiii pentru

  • părinți și bunici – creează spațiul și timpul necesare împărtășirii și apropierii între trei generații, în special parcurgerea capitolelor “Copacul Familiei” și “Povestea Numelui”
  • cadre didactice – poate asigura curricula și suportul pentru orele de dirigenție pe un întreg an școlar
  • coordonatori ateliere de dezvoltare personală – ca suport în procesul de explorare interioară ghidată
  • psihoterapeuți – ca suport în procesul de explorare interioară și vindecare ghidată

 

Dacă ar fi să alegem un motto pentru această Carte-Jurnal, acesta ar fi ce a spus J.W. von Goethe: „Există doar două moșteniri de durată pe care sperăm să le oferim copiilor noștri. Una dintre acestea reprezintă RĂDĂCINILE, iar cealaltă ARIPILE.”

Ce spun cei care au ales această Carte-Jurnal

“Călătorie în lumea tainică din mine” este cu siguranță acel jurnal de explorator pe care mi-ar fi plăcut și mie să-l am când eram mică. Este un caiet de lucru minunat, conceput dintr-un spațiu al cunoașterii, al înțelepciunii, al blândeții, al iubirii și al creativității, sub formă de carte al cărei personaj principal va fi chiar copilul nostru, ea fiind scrisă doar pe jumătate inițial. Cu ajutorul întrebărilor și provocărilor de pe parcursul călătoriei din Jurnal, copilul e ghidat să facă o expediție într-o lume total necunoscută chiar multor adulți, și anume, în lumea sa interioară… spre el însuși, cât mai spre EL cel autentic. În cadrul celor cinci capitole, care aici se numesc “ocheane”, se ating cele mai sensibile “corzi” care, cumva, constituie și stâlpii noștri în viață.”
Lucia Albu (psiholog, mamă a unui băiat în vârstă de 9 ani)

O colecție de 5 instrumente de explorare, numite cu sens “ocheane”, prin care copilul tău va explora lumea lui lăuntrică – un tărâm la o respirație distanță

  1. Copacul familiei
  2. Harta Inimii
  3. Povestea numelui
  4. Blazonul personal
  5. Comorile copilăriei

O colecție de 5 instrumente de explorare, numite cu sens “ocheane”, prin care copilul tău va explora lumea lui lăuntrică – un tărâm la o respirație distanță

  1. Copacul familiei
  2. Harta Inimii
  3. Povestea numelui
  4. Blazonul personal
  5. Comorile copilăriei

O carte aplicată, prin care copilul tău va experimenta și își va însuși valori, cunoștințe, abilități și metode de lucru valoroase pentru trăirea asumată a propriei vieți.

  • valori interioare experimentate de copilul tău pe parcursul călătoriei pe care i-o propunem: autocunoaștere, conștiință de sine, stimă de sine, sentimentul de apartenență, intuiție, deprinderea de a visa, de a proiecta, de a-ți stabili obiective, conștientizarea propriilor ierarhii, preferințe etc.
  • cunoștințe dobândite – o mai bună cunoaștere și înțelegere a propriei familii, a relațiilor din interiorul familiei, recunoașterea propriei unicități din perspectiva complexității influențelor particulare ale familiei, locului, mediului; înțelegerea propriului univers emoțional, a stărilor.
  • abilități exersate – dialogul și ascultarea activă, spirit de observație, atenție la detaliu, analiză – sinteză – concluzionare, orientare spre soluție, creativitate, curiozitate, transpunere grafică, abilități de comunicare, analiză, fundamentul pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și formarea unei înțelegeri empatice a celor din jur;
  • metode exersate – introspecție, documentare, căutare-cercetare, exprimare în scris (compunere) expunere, transpunere grafică, documentare (cine, de ce ți l-au ales, semnificația numelui), fabulație (valoarea dimensiunii metaforice a poveștii numelui), prioritizare.

Ce spun cei care au ales această Carte-Jurnal

“Regalul propriei explorări îl constituie, cu siguranță, “Harta inimii”. Copilul descoperă, acceptă că toate emoțiile sunt valoroase pentru dezvoltarea sa, confortante sau disconfortante. Se bucură de găsirea unor oaze de liniște, calm, ca și de contrariul lor: păduri agitate, ale îngrijorărilor, temerilor. Toate aspectele îi ajută să se înțeleagă mai bine, să se autocunoască, să-și deslușească reacțiile față de situațiile de viață. “Harta inimii” este extrem de valoroasă pentru decriptarea trăirilor copiilor, pentru exprimarea lor bogată, nuanțată a propriului Eu.”  
Dorina Maria Lobonț – profesor, Colegiul Național Bănățean Timișoara

Ce spun cei care au ales această Carte-Jurnal

“Prin activitățile ingenioase de scriere creativă, elevii au priejul unei mai bune autocunoașteri, explorând emoții, gânduri, atitudini față de cei de jur, față de viață. “Povestea numelui” poate fi baza unei asemenea explorări. Pe lângă faptul că îi antrenează și pe cei din familie privind alegerea prenumelui, copiii sunt atenți la muzicalitatea sa, la ce reprezintă ei și decodifică în exterior. Selectarea simbolurilor desenate pentru fiecare literă relevă preferința lor pentru anumite personaje, viețuitoare, lucruri, iar îmbinarea ideilor referitoare la acestea conferă poveștii create autenticitate, bucuria autodescoperirii.” Dorina Maria Lobonț – profesor, Colegiul Național Bănățean Timișoara. Dorina Maria Lobonț – profesor, Colegiul Național Bănățean Timișoara.  

Bogăția pe care o aduce această carte se măsoară în AUTOCUNOAȘTERE – în revelații despre sine, în conștientizări.

La ce bun această bogăție copilului tău?

Imposibil de spus! Nu pentru că importanța ei ar fi mică, ci pentru că este atât de mare, încât nu poate fi estimată.

Cunoscându-se pe sine, conștient de fundația propriei ființe, copilul tău își va înțelege potențialul, dar și ce l-ar putea împiedica să și-l manifeste. Și va putea înainta în viață cu încredere și asumat, simțindu-se în siguranță.

Ce spun cei care au ales această Carte-Jurnal

“Am ținut cu emoție această carte în mâini, simțind încă din primele pagini cum mă scufund în adâncurile copilăriei mele! Deși copilăria mea a fost îndelung explorată și analizată în ședințele de psihoterapie, acum m-am regăsit fiind doar eu cu cartea, împreună cu adevărurile, visurile și fanteziile mele. Mi-ar fi fost tare de folos când eram mică!
Acum mă bucur să explorez lumile lăuntrice împreună cu fiii și clienții mei, ghidată fiind de acest Jurnal.
Vă recomand cu căldură acest Jurnal și vă invit să rămâneți curioși la ce urmează să descoperiți despre voi și familia voastră!”
Victoria Cuturlui (Psihoterapeut Integrativ, mamă)

Autoarele acestei Cărți-Jurnal

Raluca Ariana Ardelean

Este profesor de Limba și literatura română și a lucrat mulți ani cu copiii, ghidându-i în ateliere de scriere creativă la Palatul Copiilor din Timișoara. Călătoriile în lumea poveștilor în care i-a însoțit pe cei mici au fost pentru ea un prilej și un privilegiu de a observa în ce măsură sufletul lor se deschide atunci când sunt lăsați să se exprime și când sunt ascultați. În atelierele de scriere creativă poveștile au fost transformate în oglinzi în care copiii s-au privit pentru a se cunoaște mai bine pe ei înșiși. Aprofundarea procesului de autocunoaștere s-a făcut prin abordarea unor teme precum familia, numele propriu, visurile cele mai îndrăznețe sau cele mai prețioase jucării. Toate aceste teme au fost lucrate cu generații de copii, iar exercițiile premergătoare scrierii de texte, create de ea si ajustate în decursul anilor, sunt așezate în acest Jurnal pentru a oferi o oglindă oricărui copil îl va completa.

Iuliana Aura Lungu

Este consultant în afaceri și formator. Este Mamă. Este, de când se știe, un Căutător, înlăuntru și în afară, a sensului propriei existențe, a omului, a Vieții. A primit înțelegeri valoroase din lucrul cu oamenii, din formările și practica în mediere și coaching, training experiențial, facilitare comunitară, economie socială și solidară, management de proiect, dar mai ales din învățătura diferitelor căi spirituale experimentate. A integrat experiența proprie - din proiectarea curriculelor și a suporturilor de curs, din scrierea diferitelor materiale de comunicare, din planificare, organizare și evaluare, cu experiența Ralucăi pentru a transforma instrumentele ei de lucru cu copiii în această Carte-Jurnal.